top of page
Ümit Serin

AĞLARIN AĞASI: FACEBOOK

Gündelik hayatta sık sık kullandığımız birçok internet sitesi ve sosyal medyalar var peki bunların asıl çıkış noktalarını ne kadar biliyoruz? İnternet dünyasına Facebook ile yeni bir çağ açan konusu Mark Zuckerbeg olan yönetmenliğini David Fincher senaryosunu Aaron Sorkin’in kaleme aldığı ve başrol oyunculuğunu ise Jesse Eisenberg ile Andrew Garfield’ in üstlendiği Sosyal Ağ filmi ilk yayımlandığı günden bu yana hala konuşuluyor. İçinde bulunduğumuz dijital yaşam ve yeni gelen nesli ele aldığımızda bu tür filmlerin gelecekte de oldukça ilgi göreceğini anlayabiliyoruz özellikle genç girişimciliğin ön planda olduğu film birçok genç arkadaşa da örnek olabileceği düşünülüyor.


  • FİLMİN KONUSU

Filmin genç ve başrol oyuncusu Mark Zunckerberg’ü canlandıran oyuncu okuduğu üniversitede öğrencilerin birbiriyle iletişim kurması ve sosyalleşmesi amacıyla tasarladığı bir web sitesi sonucu okulla başı belaya girer ve filmin heyecan dolu dakikaları tam olarak burada başlıyor. Filmin ilk anları sade olsa da Markın site kurmaya başlamasıyla film güzelleşip merak uyandırmaya başlıyor. İlk sahnelerde mark kız arkadaşı ile bir mekânda tartışma içindedir gergin sohbetin sonlarına geldiğinde mark kız arkadaşı tarafından terk edilir ve biraz üzgün biraz sinirli şekilde kaldığı yere giderek facemash.com un temellerini atmaya başlar site tamamlandığında bir gece aniden yükseliş sağlar ve bu durum okul yönetimi tarafından ilginç karşılanır bir genç için böyle büyüyen bir çalışmanın sahibi olmak oldukça hoş ve heyecan verici olmalı. Siteyi kurmak için ihtiyacı olan öğrenci bilgileri ve görselleri edinmek için hacklediği veri tabanı tespit edilince Mark disiplin kurulu tarafından akademik uzaklaştırma alır ve bu kötü bir durum olsa da sonrasında Mark’ın arkadaşları Mark’ın performansından etkilenerek ona kendi fikirlerini sunarlar. Ancak Mark ise bu fikri çalıp kendi işini kendisi görür ve bunun sonucu olarak da ardı arkası kesilmeyen davalarla karşı karşıya kalır ki bu davalar günümüzde de hâlen de devam etmektedir. Mark’a karşı iyi kalmayı başarabilen tek karakter Eduardo idi. Eduardo eski arkadaşını gerçekten önemsiyor gibi görünüyordu ve Mark'ın gördüğü muameleden son derece mutsuzdu.


İlk olarak film, çok sade ve ciddi olmaktan kaçınılarak Mark’ın biraz da kişisel hayatını ele alması ve kişiliğini yansıtıyor olması bence iyi bir artıydı. Filmde Mark karakter olarak tam da olması gerektiği gibi yataktan sanki yeni kalkmış gibi giyiniyor ve insanlarla olan iletişimi bilgisayarlarla, algoritmalarla ve kullanıcı veritabanlarıyla yaptığının yarısı kadar bile değildi. yakınları ve hassas oldukları kişiler hariç kimseyle medeni bir şekilde konuşamaz, tam tersine iğneleyici ve ukâla bir üslupla konuşurdu. Mark’ın hayatını izlerken aynı zamanda da bazı eğlenceli ve kişisel hayatına dair sahneler de görmek filmi daha da izlenilebilir kılmıştı. Ve izleyici kitlesini de arttırdığını düşünüyorum bu artı özelliğin. Karşılaştırma yapmak gerekirse bundan önce Steve Jobs filmini izlemiştim ve bu film Steve Jobs filmine göre daha akıcı ve eğlenceli geldi bana. Ne kadar da Steve Jobs’ı şahsiyet olarak sevsem de o filmde biraz da bu film gibi kişisel hayatının daha eğlenceli kısımlarının da yansıtılmasını isterdim. Filme teknik açıdan baktığımızda görüntü ve ışıklandırma olarak iyi lâkin aktarış tarzı daha akıcı ve macera dolu olabilirdi. Facebook gibi devasa ve önemli bir şirketin filme uyarlanması beklentileri yüksek tutarken filmde adeta olaylar hızlı anlatılmış tabiri caizse olaylar oldu bittiye getirilmiş gibiydi. Oyuncular rollerine iyi hazırlanmış olmalı ki filmde duygu durumları, olaylara karşı gösterilen jest ve mimikler gayet başarılıydı. Son olarak bir film iyi ya da kötü de olsa biliyoruz ki film çekmek büyük bir iş ve emek. Sosyal Ağ filminde emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum.


  • GENÇ MUCİT MARK ZUCKERBERG

Yıl 1984 aylardan mayıs dünyaya gözlerini açan bir dahi düşünelim bu kişi Zuckerberk eğitim hayatına Reformist Yahudi okuluna verilerek başlayan Mark Zuckerberk lise döneminde çeşitli alanlarda başarı göstererek ödüller almıştır. Üniversite hayatına dünyaca popüler üniversitelerden biri olan Harvard ile devam edip burada bilgisayar bilimi okudu tam olarak üniversite hayatında nam salan Zuckerberg facemash.com sitesini kurdu okul içinde kısa sürece yayılan bu internet sitesinin içeriğinde öğrencilerin fotoğraf ve bilgilerini almak amaçlı verileri hacklediği için disipline verildi ve bu belki de Zuckerberg’in hayattaki dönüm noktasıydı disipline verilmesinin ardından okulu bırakan genç dahi ikinci sitesi olan facebook.com’u kurarak tüm dünyaya ve sosyal ağlara namını yaydı. Küçük çaplı arkadaşlık sitesi amaçlı kurulan bu platform zamanla çığ etkisi yaratarak büyüdü ve günümüzde Mark Zuckerberk bir marka haline geldi.


  • FİNAL

Sosyal ağ filmi ciddi bir emek taşıyan bir eserdir ama filmin en önemli unsuru gençlere girişimcilik aşılamakla birlikte eğitimin yanında fikirlerinde önemli olduğunu vurgulamaktadır. Film de emeği geçen herkese saygılar...

23 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page