Tekstil endüstrisi, Dünya’nın en eski ve en büyük endüstrilerinden birisidir. Sanayi Devrimi’nin başlangıç adımlarının atıldığı, Dünya tarihinde önemli olaylara sahne olmuş bir sektördür. Sanayi devrimleri ile birlikte seri üretimin başlamasıyla 1900’lerin başında “moda” kavramı doğmuştur. 20. yüzyılın başından günümüze kadar oda önemli bir toplumsal dinamik olarak sosyal ve ekonomik yapıda yerini muhafaza etmiştir.
Tekstil endüstrisi, Türkiye için de önemli, lokomotif sektör olarak adlandırılan bir konumdaydı. Ancak bir noktada moda tasarımcılığının Türkiye'de yaygın bir meslek olmaması, bu alanda mesleki eğitim verilmemesi, Türk giyim markaların yok denecek kadar azlığı gibi sebeplerle dışarıya bağımlı iş yapan Tekstil endüstrisi kendisinden daha ucuz iş gücü ile Avrupa'ya hizmet veren alternatif ülkeler ortaya çıkınca ülke ekonomisindeki payını ve gücünü kaybetmiştir.
Tam da bu noktada, 2007 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Dokuzuncu Kalkınma Planı, “Tekstil, Deri ve Giyim Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu” yayınlayarak Türk tekstil endüstrisini kurtarma ve canlandırma planını açıklamıştır. Rapordaki durum tespitine göre; Türkiye, yabancı markaların fason üretimlerini yapmakta olan ve sadece tasarım özelliği olmayan temel ürünleri üretmekte olan bir ülkedir. Ancak tekstil endüstrisi, Türkiye'de moda endüstrisini besleyerek güçlenebilir denmiştir. Bunun için Türkiye'de markalaşma olmalı yerli giysi markaları var olmalı, genç moda tasarımcıları yetiştirilmeli ve üniversiteler moda tasarımcılığı mesleki eğitimini verecek bölümler kurmalıdırlar.
Bu noktadan hareketle, bahsi geçen tarihten günümüze; Türkiye'nin birçok üniversitesinde moda tasarımı bölümleri kurulmuştur. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 31 üniversitede moda tasarımcısı yetiştiren bölüm mevcuttur. Görevimiz Türk tekstil ve moda endüstrisini ayakta tutmak, çağdaş ülkelerdeki tasarım seviyesine ulaşmak, yurt dışına tasarım ve üretim ihraç edecek bir endüstriye iyi yetişmiş moda tasarımcıları kazandırmaktır.
İşte bu noktada Başkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2011 yılında Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nü kurduk. Kısa sürede Türk moda endüstrisinde ve sektörde tanınır hale gelen bölümümüz, bölüm mezunlarımızın sektör başarıları neticesinde takdir edilen bir bölüm haline gelmiş, %88 istihdam oranı ile bu sene 7. dönem mezunlarını vermiştir.
Moda tasarımcısı adayı öğrencilerimiz, mezuniyet koleksiyonlarını bir defile ile sergileme fırsatı buldular. Her sene geleneksel hale getirdiğimiz mezuniyet defilelerini genç mezunların sektör temsilcileri ile buluştukları tasarımcılıklarını sergiledikleri bir platform olarak görüyor ve bu defileleri son derece önemsiyoruz. Bundan sonra da ülkemiz tekstil ve moda endüstrisine; etik ve sürdürülebilir değerlere sahip, çağdaş tasarım yaklaşımlarını benimsemiş, yaratıcı bakış açısına sahip, malzeme ve teknik bilgi donanımı yüksek genç tasarımcılar kazandırmak misyonumuza devam edecek olup her sene düzenleyeceğimiz mezuniyet defileleriyle onları katma değer yaratmak üzere sektöre uğurlamaya devam edeceğiz. Seneye yine coşkulu bir “Başkent Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Mezuniyet Defilesi” nde buluşmak dileğiyle...
Sevgiyle kalın.
Comentarios